domingo, 14 de mayo de 2017

La Balma de l'Endalò o l'Andalò - Rellinars

La Balmada de l'Endalò o l'Andalò

La Balma de l'Andalò o Balma de l'Endalò (Rellinars - Vallès Occidental)

 

Interior Baumada

 

Trobem  no molta informació d'aquesta balmada obrada a les fonts d'informació patrimonials de Barcelona.  Si és curiós, que hem trobat que  s'anomenada de les dues formes, indistintament, per referir-se a la mateixa: "l'Andalò" i  "l'Endalò". Potser la "e" en possició i so neutra va fer aquesta fonia que  passar a ser escrita com a tal sonava, amb "a". Tot i això, és "collita pròpia" i no he sabut trobar cap font d'informació que ho pugui aclarir.

 

 Font: DiBa
 

La Balma, sigui amb "a" o amb "e" es troba molt a prop del poble de Rellinars i diguem que fa poc a passat a ser més coneguda. Tot això gràcies a la senyalització del SL-C55 per part de la Diputació de Barcelona, sender local que passa per la font dels Carlets, i d'altres preciosos espais del parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. La disposició mig amagada d'aquest espai natural, feia que els caminants ho passesin sense saber que existia. Ara amb la senyalització queda ben definit el seu valor històric, cultural i natural.

Aquesta meravella està situada tot al revolt d'un torrent (el torrent del Vetllador). Les vegades que l'hem visitat, el torrent sempre ha estat totalment sec. L'última vegades, després de dies de força pluja local, semblava un rajar un fil d'aigua molt tímid amb goteig lent.

 


Tímid goteig del Torret del Vetllador sobre la Balma

 

Les fonts que he consultat expliquen que va se construïda per un pagès, anomenat Endalò, com aixopluc o magatzem mentre feia les seves jornades. I com d'altres balmades obrades i cavitats naturals, va ser amagatall per bandoles i refugi durant la guerra civil (1936-1939) i durant els anys d'autarquia. En aquest cas, per les seves dimensions, de famílies senceres.

 

Font: Laura Carpio

 

Hi ha una història que explica que uns guàrdies civils van descobrir una noia del bàndol resistent, de tornada a l'amagatall de la balma. Havia baixat al poble per veure la seva família i de tornada, amb l'esglai al cor, els va portar fins a la balma sense voler. Tot va quedar en un ensurt, ja que l'autoritat únicament va identificar els que allà hi vivien.

 

Simpàtic detall d'un possible repiradero


Un tram del lateral exterior

 

- Històries i llegendes de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Sanz Pérez David, Suades Marigo  Jordi. Ed. El Farell.

- Pàgina DIBA Barcelona. Patrimoni cultural. Diputació de Barcelona

- Blog Catalunya Subterrànea Catalunya Subterrànea

- Blog personal de trailsantllorenc. Trail Sant Llorenc


 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario