martes, 8 de agosto de 2017

La Balma Quarto de reixa - Sant Llorenç de Munt i Serra de L'Obac

La Balma Quarto de reixa (Mura)

També conegut com La Balma de la manta o l'hotelet de la Pola.  Està situada al Sud dels Castellots de Tanca a la serra de L'Espluga.

El nom "Quarto de reixa" esdevé de les habitacions de les cases unifamiliars de barri, que estaven al costat de la porta d'entrada i tenien una finestra a carrer, normalment amb una reixa. Aquesta estança era la més lluminosa i podia tenir diferents funcions. Com a rebedor de visites, dormitori, despensa, botiga, etc.

 Castellots de la Tanca a la carena de L'Espluga

És una Balma obrada, amb dues parets de pedra seca que la tanquen formant una porta d'accés frontal.


Interior balma. Manta dels xinxes

Exterior i Manta dels xinxes

Exterior

Els últims usos coneguts són dels anys  20 i 40 del s. XX,  algunes famílies van condicionar aquest espai i la font de la Pola per passar els caps de setmana i/o l'estiu.


Localització de la Balma del Quarto de Reixa "D"


  • Història i ocupació Humana:  Aquestes característiques geomorfològiques de les parts altes de Sant Llorenç de Munt i la Serra de l'Obac, les roques conglomerades, són espais poc adients per assentaments o establiments llargs en el temps. La manca de terres conreables, així com la difícil disposició de dipòsits al.luvials fan que només siguin espais de refugi temporal. Mentre que les parts més planes, les arenes o vora el Ripoll fossin més proclius. És evidència en troballes neolítiques, i contable fins el s.V.  
  • A l'Edat mitjana, des del s. XI fins XVII, la història de la muntanya té el seu cim culminant a la Mola, i amb els castells de ça Pera, Castellar i Mura. També la disposició de masies que van establir i incrementar aquesta ocupació d'assentament a la muntanya.
 
 
Fonts consultades:
Trail Sant Llorenç
ichn.iec 
Llegalemampas 
Això és la mola 

No hay comentarios:

Publicar un comentario