lunes, 26 de marzo de 2018

Cova de can Còdol - Vacarisses

Cova d'espeleotemes Can Còdol - Vacarisses



Espeleologia per principiants; Aquests és un racó realment meravellós, apte per espeleòlegs novells -no entusiastes d'endinsar-se sota terra- i, molt especialment, per la canalla.

Certament, això de fer el "cuc baduc", és una assignatura encara pendent...  però, anar de caçadors de coves és el que més ens agrada. L' aura de màgia i misteri en aquestes formacions geològiques és, si més no, fascinant, i tots quedem sempre meravellats.

"Cova Can Còdol"
Buscant un ratpanat

El descobriment de la paraula "espeleotema", va ser tot un curiós embarbussament a casa, fins que ens vam familiaritzar amb ella. Ara, ja forma part del més comú vocabulari a l'hora del sopar.

Aquestes formacions a les cavitats, les espeleotemes, són fascinants i no sempre tenim la sort de veure-les al passamà d'una muntanya amb aquesta facilitat. 

De les més comunes i conegudes pels "espeleòlegs de sabatilles d'anar per casa", com nosaltres, serien les estalactites i les estalagmites. Però en la cova hem descobert unes formacions que surten, d'aquestes dues estructures típiques.


"Espeleotemes Cova Can Còdol"
Cova Can Còdol


  • Com es va formar aquesta cova? La pedra calcària -tipus de pedra soluble- sobre la que es forma, és el material més comú en aquestes cavitats. Fa falta un llarg procès inicial, per formar la cavitat i, posteriorment, per esculpir aquestes meravelles al seu interior.

Les espeleotemes: L'aigua de la pluja es va filtra'n per les esquerdes dels terrenys propers a la cavitat. En el seu viatge, abans tocar terra,  absorbeix grans quantitats de minerals, depenent del diòxid de carboni que hi hagi i de la temperatura que faci en el seu recorregut, aquesta es tornarà més o menys àcida. És a dir, trobarem més o menys quantitat de minerals dissolts, en la seva composició.

Quan aquesta aigua surt novament per la cavitat, entra en contacta amb l'aire i descarrega el diòxid de carboni. S'altera, doncs, la capacitat de l'aigua per mantenir els minerals en disolució, que ha anat recollint pel seu filtratge per la terra, i precipiten -endureixen-.



 
Classificació de les espeleotemes:  Ara entren en l'ampli món d'aquestes formacions. Hem descobert que no tot són estalactites i estalagmites, en el món de les espeleotemes, com us hem dit abans. Segons com faci aparició aquesta aigua, tindrem un ampli mostrari depenent de la seva precipitació; degoteig, flux, inundació, condensació, filtració, vapor... etc. Aquí ens perdem. Un bon espeleòleg de segur que ens posaria en ampli coneixement.

A la cova de Can Còdol, hem fet recerca del que sí, hem vist. Així doncs, tenim de dos tipus diferents:

- Colades; Espeleotemes formades per flux laminat, sobre una determinada superfície.


"Colada Can Còdol"
Espeleotemes colades

- Coraloides; Espeleotemes per precipitació.  Són petits nòduls formats a la superfície, tot depenent l'acumulació, poden quedar més o menys dispersos entre ells.


"Coraloides Can Còdol"
Espeleotemes coraloides



I de segur, algunes més, que no hem sabut identificar. Anirem fent un treball de recerca més adient, per tal de posar noms i "cognoms" a aquestes preciositats.

Edat-mitjana-vacarisses-codol
Escala de fusta que dóna accès


Fonts consultades:

- Espeleoquim 
- Vix




 

No hay comentarios:

Publicar un comentario